Info

De solo en shorthanded lange-afstandswedstrijden als Fastnet, OSTAR, Round Britain & Ireland Race en AZAB kennen meestal veel Nederlandse deelnemers die bovendien vaak hoog eindigen in het klassement.

Sinds 2007 wordt de enige shorthanded lange-afstandswedstrijd op de Noordzee georganiseerd, eerst vanuit IJmuiden, in latere jaren vanuit Scheveningen: De 1000-Mile Doublehanded Race.
Het is een wedstrijd die zich richt op doublehanded zeilers uit de landen rond de Noordzee.
Dit internationale karakter wordt gestaafd door het feit dat in de laatste editie van 2011 50% van de deelnemende boten niet uit Nederland afkomstig waren.
Sinds 2012 is daar de 500 Mijl Race bijgekomen.

500 MIJL Doublehanded
– Afstand: 500 nm
– Datum: 26 Juni 2014
– Start & Finish: IJmuiden
– ORC / IRC / OPEN
– ISAF Category 2 (met een aantal uitzonderingen)
– 500 MIJL aanvullende regels (worden nog bekend gemaakt)

Test en training
Ons doel is om deelnemers niet alleen te helpen om aan deze vooraanstaande wedstrijden deel te nemen maar vooral om u hoog te laten eindigen in het klassement!
We willen daarom de deelnemers een serieuze test en training bieden waarmee ze zichzelf, eventueel met co-schipper, en de boot met uitrusting kunnen beproeven en verbeteren voordat ze aan het echte lange-afstandswerk beginnen.
Ook als u gewoon een lekker lang stuk stevig shorthanded wilt zeilen bent u uiteraard van harte welkom om aan dit evenent deel te nemen.

De 500 MIJL Doublehanded Race is een test voor bemanning en schip. De uitkomst van de test kan twee kanten op gaan: U leert uzelf goed kennen en verlegt uw grenzen, wat kan leiden tot het vervullen van ambities als deelname aan de OSTAR, maar wellicht ook tot het enthousiast verder gaan als schipper van een volledig bemande wedstrijdboot.

Qualifier
De voorwaarden en regels van de 500 MIJL Doublehanded Race zijn conform de eisen van de ISAF opgezet, maar we hebben óók gekeken welke bijzondere regels er bij eerder genoemde wedstrijden gelden. De 500 MIJL Doublehanded zal aan alle kwalificatie-eisen voor deze wedstrijden voldoen.

De Bepalingen en Regels van het evenement, waarin alle details genoemd worden, zullen zo spoedig mogelijk gepubliceerd worden.
Indien u belangstelling heeft zullen we u daarvan op de hoogte houden (zie CONTACT)

Niet voor beginnende shorthanded zeilers
Belangrijk te noemen is dat 500 MIJL Doublehanded géén evenement is voor beginnende shorthanded zeilers. Shorthanded zeilen is op dit gedeelte van de Noordzee geen sinicure.
Afgezien van de grilligheid van de meteo is het een druk bevaren gebied met veel gas- en olie-installaties, visserij (Doggersbank), koopvaardij en een enkel jacht. Dit tezamen vereist een permanente uitkijk.
De balans tussen optimaal wachthouden en shorthanded zeilen is een van de boeiende elementen in de 500 MIJL RACE.

Veiligheid staat in alle gevallen voorop. Vandaar ook dat de organisatie zware eisen stelt aan schip en bemanning, minimaal ISAF Cat. 2 (2014-2015). De boten en deelnemers zullen allen aan een veiligheidskeuring onderworpen worden en u zult moeten aantonen dat u meerdaagse ervaring met slaapmanagement en wachthouden heeft.

Amsterdam, 090614
Hoewel de baan voor 2014 nog definitief vastgesteld moet worden geven we hier wel die van 2012.